lauantai 23. huhtikuuta 2011

Tosi hyvä juttu


Olen kiinnostunut siitä, mitä laitan suuhuni ja olen kiinnostunut myös siitä, mitä sivelen iholleni. Jälkimmäinen tuntuu tietysti pienemmältä pahalta, sillä määrällisesti kosmetiikkaa kuluu huomattavasti vähemmän kuin ruokaa. Tuubien ja purkkien sisältö sen sijaan epäilyttää vielä elintarvikkeitakin enemmän. Onneksi kosmetiikkafirmat ovat heränneet siihen, että vaarallisina pidettyjen aineiden poistaminen ja siitä näkyvästi kertominen voi olla hyvä myyntikikka. Hyvä esimerkki on parabeenittomuus.

Mitä? Parabeeneista on kohkattu jo jonkin aikaa, eivätkä ne suinkaan ole ainoita kyseenalaisia kosmetiikkatuotteiden ainesosia. Säilöntäaineina käytettyjä parabeeneja on hyvin useissa tuotteissa kosteusvoiteista meikkeihin. Ne ovat ainesosaluettelossa niitä -paraben-loppuisia juttuja.

Miksi? Parabeenien ja rintasyövän yhteyttä ei ole varmistettu, vaikka joitakin yhteyksiä niiden väliltä on löydetty. Parabeenit voivat myös aiheuttaa allergiaa ja niiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.

Mitä vielä? Rita Stiensin kirja Totuus kosmetiikasta sisältää muun tiedon lisäksi 2 000 kosmetiikassa käytetyn ainesosan luettelon, joka listaa aineiden hyvät ja huonot puolet. Tämä menee seuraavaksi ostos- tai ainakin lainauslistalle.


Pelottavatko parabeenit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti